Blogi avalehel

Tartu rahu äraandmine ja piirileppe tagajärjed

February 15th, 2014

Kirjanik Miina Hint küsib mis juhtub, kui üks valitsus, eirates oma riigi põhiseadust ja oma elanike tahet, sõlmib piirileppe oma naaberriigiga?

Miina Hint, foto autor Holger Kaljulaid

Siis kaob selle riigi elanike viimnegi usaldus oma riigi valitsejate suhtes ja veelgi suuremad inimhulgad kui seni hakkavad sellest riigist lahkuma.

Venemaa kasutab juba praegu drastilisi võtteid Eestimaa vastu, lubades näiteks siin omaenda äranägemise järgi hakata vene erakoole looma. Eesti ametiisikud pole sellise avalduse peale julgenud isegi piiksatada!

Nüüd hakkavad järgnema üha uuemad ja suuremad nõudmised Eestimaale! Nii Narva, kui ka siinse vene rahvusest elanikkonna osas. Kuni selleni välja, et Eesti mitte ainult ei peaks loovutama veelgi suuremat osa oma territooriumist Venemaale, kui sõlmitud (või sõlmitava) piirileppega, vaid Venemaa tuleb nüüd Eestimaale (ükskõik siis millisel viisil) vene kogukonda kaitsma. Selleks tuleb korraldada ära ainult veel mõned kohalikud küsimused…

Vene rahvusest elanikud, kes on palju julgemad ja aktiivsemad kui vähesed siia allesjäänud eestlased (eriti kui nad tunnevad toetust nii vene kui ka eesti ametkondade poolt), omandavad ja on juba omandanud igal tasemel üha suurema positsiooni võimustruktuurides. Jaana Koolid jt. temasugused vene rahvusest võimukandjad, kes on juba avalikult teatanud, et Eesti ei jää mingil juhul püsima, haaravad enda kätte täieliku võimu. Ma ei taha sellega muidugi öelda, et vene rahvusest elanike seas ei oleks eesti patrioote. Jah, neid tõepoolest on ja neid teatakse. Aga nemad on siiamaani jäänud ikkagi üksikuteks häälteks kõrbes! Mis on seda lihtsam teha, et väga suur hulk eesti rahvusest elanikke on juba Eestist lahkunud. Ja pärast piirileppe sõlmimist, nagu öeldud, hakkab neid lahkuma loomulikult veelgi rohkem!

Lõpptulemus on lihtne ja selge. Eesti valitsus, kes on Tartu rahust ja seega ka Eesti Põhiseadusest taganenud, on nüüd paratamatult sunnitud kõrvale astuma ja lihtsalt pealt vaatama, kuidas toimub, kas siis varjatud või avalik, võimuvahetus Eestis!

Muidugi võib olla ka nii, et nad teavad seda kõike ka ise ja korraldavadki võimuvahetust omaenda soovil. Ükskõik siis millistel põhjustel, kas siis kasusaamise nimel, argusest või rumalusest. See polegi nii tähtis, sest kõik nende valesammud ja otsused viivad paratamatult välja ju ainult ühes suunas…

Mitte nõrkuse väljanäitamine ei hoia ühte riiki koos, vaid tugevus ja tarkus. Aust ja väärikusest ma siinjuures isegi ei räägi. Nii võib neile soovida ainult jõudu Eesti riigi lammutamisel! Rahvas aga vaikib, püüdes oma sandipalgaga kuidagi ellu jääda. Või siis peab hoopis plaane oma kodumaalt kiiremas korras jalga lasta.

Kõige lihtsam on muidugi oma silmad ja kõrvad sulgeda ja mitte midagi näha ega kuulda. Eks õndsad ole ikka need, kes on vaimust vaesed. Sest nemad ju ei kanna mitte millegi eest siin elus vastutust!

Samal teemal:

Eestiaegne mees alla ei anna: rahvahääletusel piirileping läbi ei läheks

Kas Eesti−Vene piirikõnelused on nagu lõõtspill, mis kohe alguses võimalikult laiali tõmmati?

Aldo Kals: Eesti ühiskond ei lepi iial nurgaadvokaadi võtetega põhiseadust rikkudes koostatud uue piirilepinguga

Pärnus austati Vabadussõjas langenuid ja muretseti valitsuse tegevuse pärast

Pärnus tähistatakse Tartu rahulepingu aastapäeva, kas viimast korda?

Martensi väljakul tauniti ettevalmistatud piirilepingut

Pärnu Valijate Mõtteklubi teemaks oli riigipiir

Jüri Saar: Esmalt liiduleping, nüüd siis piirileping

Jäta vastus