Blogi avalehel

Sindis toimub kahe omavalitsuse ühine iseseisvuspäeva lipu heiskamine

February 17th, 2014

Naaberomavalitsused Sindi linn ja Paikuse vald osalevad juba kolmandat aastat 24. veebruari varahommikul ühisel Eesti Vabariigi aastapäeva tähistaval pidulikul lipu heiskamisel Sindi raekoja torni.

Sindi Gümnaasiumi õpilased, kes esinevad 24. veebruari hommikul sellel samal rõdul. Keskel Sirelin Kukk sinimustvalge lipukesega  ja tema kõrval (paremal) Eneli Arusaar.

Paikuse vallavanem Kuno Erkmann ütles saabuvat vabariigi 96-dat aastapäeva oodates, et aina kiirenevas ja laiali pillutatavas maailmas on meie põlvkondadel kohustus kindlustada Eestimaa rahva tulevikku. Sindi linnapea Marko Šorin näeb kahe omavalitsuse ühisel pidupäeva lipuheiskamisel head võimalust seisatuda poliitilistest tõmblemistest väljapoole jääva väärtuse juures hetkel, kui tõuseb tornimasti sinimustvalge lipp, mis sümboliseerib meie rahva ja riigi iseolemise soovi kõige suursugusemal viisil.

Mitmeid põlvkondi ühendavalt ja erinevate erakondade üleselt võivad vaba maa väärikad kodanikud tunda rahulolu saavutatu üle, millele lõid omal ajal kandva aluse Päästekomitee liikmed Konstantin Päts, Jüri Vilms ja Konstantin Konik. Neist kaks esimest, kellest said ühed peamised riigirajajad, õppisid Pärnu Poeglaste Gümnaasiumis. Kuid Pärnumaalt on võrsunud palju teisigi riigile olulisi isikuid. Sindis sündis ja õppis Julius Seljamaa, kelle allkiri on samuti pitseriga kinnitatud Tartu rahulepingul.

Sindi on ajalooliselt päris ammu sammunud riigi suurima sümboli kandjana esireas. Juba enne II Maailmasõda kirjutasid ajalehed, et Sindis on esimese omavalitsuspiirkonnana eranditult kõik majad varustatud sinimustvalgete lippudega. Esimene alaliselt lehvima jäetud Sindi raekoja tornilipp muretseti üldrahvaliku korjanduse teel. Sindi Gümnaasiumil on poolsada suurt kandelippu, mis tuuakse välja riigile ja oma linnale olulistel tähtpäevadel. Arvatavasti pole mitte ühelgi teisel koolil nii palju isiklikke suuri lippe. Kuid 24. veebruari hommikul on neid koos väiksemate sinimustvalgete lippudega välja toodud kindlasti üle saja.

Raekoja ette rivistub üle poolesaja noore lipuhoidja Paikuselt ja Sindist. Lisaks sinimustvalgetele tullakse omavalitsuste ja seltside lippudega. Eneli Arusaar on sarnaselt eelmiste aastatega taas eeskavaga ettevalmistusi tegemas. Raekoja rõdul esinevad Sindi Gümnaasiumi õpilased. Pidupäeva sõnumiga kõnelevad Marko Šorin, Kuno Erkmann ja Sindi Gümnaasiumi 4. klassi õpilane Sirelin Kukk. Pärast pidulikku tseremooniat toimub rivisammul ja lippude lehvides jalutuskäik Sindi Gümnaasiumi juurde.

Osalema on kutsutud kõik, kelle jaoks on Eesti riik tähtis, aga samuti ka poliitikud, volikogude liikmed. Kogunemine hiljemalt kell 7.45, tseremoonia algus kell 7.55. Päevasündmuse vastutavad korraldajad on Sindi Gümnaasium, Eesti Lipu Selts, Sindi Linnavalitsus ja Paikuse Vallavalitsus.

Samal teemal:

Eneli Arusaar: häid tegusid ei tohi kunagi edasi lükata

Kahe omavalitsuse ühine lipu heiskamine

Lipud lehvima Sindi tornist kuni kaugeimate aiaäärsete tänavateni

Jäta vastus