Blogi avalehel

Kaks päeva Pärnus pühendatud Fabergé kunstile

March 4th, 2014

Täna täitub maailma ühe tunnustatuma juveliiri Peter Carl Fabergé isa Gustav Fabergé sünnist Pärnus 200 aastat ja selle puhul avati eile Vana Tallina tänava ääres oleva maja seinal mälestustahvel. Peter Carl Fabergé sai tuntuks eelkõige oma rikkalikult juveelidega kaunistatud väärismetallist lihavõttemunadega.

Fabergé nimele pühendatud mälestustahvel Vana Tallinna tänaval

Terves maailmas tuntud Fabergé nime peavad omaks paljud riigid ja rahvad, kuid Gustav Fabergé sündis pere noorima lapsena 1814. aastal Pärnus, kus möödusid tema kasvuaastad. Fabergéde kohta ei ole väga palju teada, aga mõndagi on siiski selgunud. Näiteks Pärnusse tulekuga asendus perekonna varajasem saksapärane Faberg uue nimega Fabergé.

Eilsele ja tänasele päevale kavandatud Fabergé’de isikutega seotud Pärnu mälestussündmustele saabus New Yorgist Fabergé eksperdina ka professor Valentin Skurlov. Kunstiteadlase sõnul kuulus Fabergé’de omandisse osa kinnistust linnavalli ja Vana Tallinna tänava vahelisest osast, kuhu läinud sajandi algusaastatel ehitati kunagise maja asemele uus hoone, nõndanimetatud Saksa seltsi maja. See selgitabki põhjust, miks just tollele majale kinnitati mälestustahvel.

Gustav õppis Pärnus asunud spetsiaalses juveliirimeistrite koolis. Tulevane kuulsus alustas juba kuueaastaselt juveliirioskuste omandamist ja oma esimese ettevõtte rajas Gustav Fabergé Pärnus.

Seejärel suundus ta õppima Peterburi. 1842. aastal asutas Gustav Fabergé juveeliäri suurlinnas, kuhu jäigi alaliselt elama ja töötama. Gustav Fabergé suri Peterburis 1893. aastal. Kõige suuremat tuntust kogusid Peterburis Fabergé lihavõttemunad, mille valmistamise võttis üle tema poeg Peter Carl, kes sündis 1846. aastal Peterburis.

Fabergé munad on tänapäeval kunstioksjonitel väga kõrgelt hinnatud kaup, mille eest tasutakse miljoneid. Aastatel 1885 kuni 1917 tegi Peter Carl Fabergé koos abilistega 69 luksuslikku lihavõttemuna, millest poolsada valmistati Venemaa keisrikojale. Aleksander III ja Nikolai II kõrval telliti Fabergé kunstitööd ka kõigisse teistesse Euroopa kuningakodadesse.

Suved veetis Peter Carl Pärnus koos oma vanaisaga, kes suri siis kui noormees oli 12-aastane. Maailmakuulsa juveliiri ja kullassepa vanaisa Peter Fabergé matmispaik asub Pärnu Alevi kalmistul. Eile keskpäeval õnnistas EELK Pärnu praost Enn Auksmann viimsesse puhkepaika paigaldatud nimeplaadiga risti, mis valmis kodanikualgatuse korras. Kodanikualgatust vedas Pärnu Linnavolikogu liige ja muinsuskaitsja Jüri Kask.

Fabergé nimele pühendatud mälestustahvel

Esmaspäeval korraldati Peterburis elava professori Valentin Skurlovi Fabergé dünastiat tutvustavate raamatute esitlemine Pärnu Café Grandis. Samas toimus ka kirjanduse annetamine muuseumile ja raamatukogule. Kunstiteaduste kandidaat Valentin Skurlov töötab Fabergé eksperdina Londonis asuvas Christie oksjonimajas.

Lisaks eelnevatele sündmustele toimus eile Pärnu raekojas ka loeng-seminar „Fabergéd, Eesti ja Pärnu“, kus tegid ettekande Valentin Skurlov ja Sergei Nikitin Saksamaalt, Baden-Badeni Fabergé muuseumist.

Täna jätkatakse Pärnu Ammende villas Gustav Fabergé 200. sünniaastapäevale pühendatud mälestusõhtuga „Pärnu pärlid Fabergést Tenzoni“. Eesti juurtega Alexandr Tenzo on Peterburi ühe tuntuima juveelimaja omanik. Sellest siis ka Peterburis asuva Aleksandr Tenzo juveelikogu eksklusiivnäitus. Ka kunstnik Tiina Ojastelt on väljapanek Fabergéle pühendatud maalidest.

Veelkord esinevad Valentin Skurlov ja Sergei Nikitin. Muusikalisi elamusi annavad edasi Margit Saulep, Toomas Kuter, Fred Rõigas jt, oodatakse üllatusesinejaidki. Õhtut juhivad Tiina Ojaste ja Toomas Kuter.

Mullu kevadel ühines 5 kultuurilembelist pärnakat Tiina Ojaste juhtimisel MTÜ Pärnu Fabergé Seltsi. Eesmärgiks võeti Pärnu linnaga seotud Fabergé perekonna pärandit uurimine ja tutvustamine, ühtlasi soovitakse kujundada Fabergé pärandiga seonduvat rahvusvahelist koostööd. Tiina Ojaste arvates tuleb Pärnu kuvandis taastada Fabergé perekond, sest Pärnu oli juba paarsada aastat tagasi jõukalt arenev kaubalinn.

Tänasel ajaloolisel päeval tehakse teatavaks ka sügisel Pärnus avatav Gustav Fabergé monumendi autor.

Jäta vastus