Blogi avalehel

Rühma Eesti aasta emade ja isade avaldus

May 11th, 2014

Tunnetades oma vastutust Eesti riigi ja rahva tuleviku ees ning juhindudes soovist kaasa aidata rahule ja stabiilsusele Euroopas, pöördub osa Eesti Naisliidu poolt aastatel 1998-2013 valitud aasta emasid ja isasid Eesti avalikkuse ja Riigikogu poole järgnevas.

16. aprillil Tallinnas Lossi platsil

Kõik me pole poliitikud, aga oleme juba paarkümmend aastat ärevusega jälginud Eesti Vabariigi ja Venemaa Föderatsiooni vahel toimunud piiriläbirääkimisi, mille tulemusena jõuti 16. aprillil 2014 Riigikogus Eesti Vabariigi ja Venemaa Föderatsiooni vahel Eesti-Vene riigipiiri lepingu ning Narva ja Soome lahe merealade piiritlemise lepingu ratifitseerimise seaduse eelnõu menetlusel esimese lugemise lõpetamiseni. Oleme seisukohal, et isegi väga kasulikke lepinguid ei sobi praegu Venemaa Föderatsiooniga sõlmida, kuna partner pole usaldusväärne lepinguosaline, rikkudes rahvusvahelist õigust ja seni kehtinud kokkuleppeid Ukraina Vabariigiga ning agressiooni tulemusena liitnud oma riigiga Krimmi poolsaare. Ei saa sõlmida piirilepingut üha suuremasse rahvusvahelisse isolatsiooni langenud sõdiva riigiga.

Aasta isadest on Aldo Kals korduvalt avalikkuse ette astunud sõnavõttude ja arvamusartiklitega, milles suhtub argumenteeriva kriitilisusega ratifitseerimise järgus olevasse uude piirilepingusse

Ka oleme seisukohal, et suur osa meie ühiskonnast pole nende piirilepingutega rahul. Vabariigi valitsus ja Riigikogu peavad rahvale rohkem selgitama, miks loobutakse rahvusvaheliselt tunnustatud Tartu rahulepingus fikseeritud riigipiirist ja tunnistatakse õigustühist stalinlikku piirinihutust aastatest 1944-1945. Euroopa Liidu ja NATO liikmena ei soovi me sattuda ajalooraamatu sellele leheküljele, kus meid mainitakse esimese riigina maailmas, kes annab põhjendamatult osa oma ja sugulashõimude loodusvaraderikast igipõlist asuala välisriigile. See on hoop setu rahvakillule ja vastuolus Eesti Vabariigi jagamatust ning territoriaalset terviklikkust kaitsva põhiseaduse ning ÜRO põlisrahvaste õiguste deklaratsiooniga.

Eelnevat arvestades, teeme ettepaneku peatada Riigikogus Eesti Vabariigi ja Venemaa Föderatsiooni vahel koostatud piirilepingute ratifitseerimine.

Emadepäeval, 11. mail 2014

1. Aasta ema 1999 Tiina Talvik

2. Aasta ema 2002 Inara Luigas

3. Aasta ema 2005 Alli Laande

4. Aasta ema 2006 Eevi Ross

5. Aasta ema 2007 Margit Lail

6. Aasta ema 2010 Rutt šmigun

7. Aasta ema 2013 Malle Kobin

8. Aasta isa 1998 Eduard Jaansen

9. Aasta isa 2000 Ants Taul

10. Aasta isa 2005 Jaan Sild

11. Aasta isa 2006 Mehis Viru

12. Aasta isa 2007 Lembit Peterson

13. Aasta isa 2013 Aldo Kals

Samal teemal:

Piirileppe küsimuses avaldasid pärnakad arvamust nii kodulinnas kui Tallinnas

Eesti rahvas, piirilepe ja Põhiseadus?

Ajaloolane Aldo Kals: Tulemas on uus alandav hääletu alistumine

Pärnumaalased käisid pealinnas piirilepingu vastu meelt avaldamas

Tartu rahu äraandmine ja piirileppe tagajärjed

Eestiaegne mees alla ei anna: rahvahääletusel piirileping läbi ei läheks

Kas Eesti−Vene piirikõnelused on nagu lõõtspill, mis kohe alguses võimalikult laiali tõmmati?

Aldo Kals: Eesti ühiskond ei lepi iial nurgaadvokaadi võtetega põhiseadust rikkudes koostatud uue piirilepinguga

Pärnus austati Vabadussõjas langenuid ja muretseti valitsuse tegevuse pärast

Pärnus tähistatakse Tartu rahulepingu aastapäeva, kas viimast korda?

Martensi väljakul tauniti ettevalmistatud piirilepingut

Pärnu Valijate Mõtteklubi teemaks oli riigipiir

Jüri Saar: Esmalt liiduleping, nüüd siis piirileping

2 vastus “Rühma Eesti aasta emade ja isade avaldus”

  1. Heldur Paulson:

    Väga suur kiitus Aldo Kals’ile, kes ilmselt on selle initsiatiivi taga.

  2. Algo Jääger:

    Olen sellise häbiväärse,annetusliku piirileppe sõlmimise vastu olnud algusest peale ja mul on piinlik ja häbi,et meil on sellised inimesed võimul.Me oleme nad valinud,kuid me ei näinud nende sisemust,mis tegevuses avaldub.See on äraandlik,kui mitte ütelda reeturlik käitumine Eesti rahva suhtes.See on hullem ,kui nn.*mõjuagendi* tegevus,mida äraandajad koguaeg toonitavad…

Jäta vastus