Blogi avalehel

MTÜ Tihemetsa Vilistlane on loodud

December 15th, 2009

Erna Gross: „Hoolimata sellest, et kooli nimetust enam viimased kuus aastat ei ole, pole Tihemetsa kaardilt kuhugile kadunud.”

tihemetsa-oppehoonemtu-tihemetsa-villistlane-asutajad

Fotodel: 1) Tihemetsa õppehoone; 2) MTÜ Tihemetsa Vilistlane asutajad

13. detsembril asutati MTÜ Tihemetsa Vilistlane. 26 asutajat valisid endi hulgast 9 liikmelise juhatuse: Andrus Aruaas – 1979. aasta lend, Kaire Piiroja – 1998. aasta lend, Vello Kuldre – 1955. aasta lend, Aivar Saar – 1978. aasta lend, Juta Lilleleht – 1973. aasta lend, Reet Mesi – 1976. aasta lend, Ain Allik – 1975. aasta lend, Toomas Asi -1979. aasta lend ja Erna Gross – õpetaja,

erna-gross

Erna Gross

Vilistlastekogu MTÜ asutamise ja põhikirja koostamisega on enim tööd teinud Voltveti Koolituskeskuse andragoog –kutseõpetaja Erna Gross ja Andrus Aruaas, kes praegu teenib leiba põllumajandustehnika müügiga.

Erna Gross rääkis sellest, et täpselt kuu tagasi,13. novembril, tulid mõned aktiivsed vilistlased kokku ja võtsid vastu põhimõttelise otsuse moodustada vilistlaste MTÜ. Ühinguga soovitakse võtta kaasa kõik selle, mis on olnud ja mis on ning minna edaspidi edasi tuleviku nägemustes. „Kõige selle jaoks on igal ühel paras ports nostalgiat, samuti põhjust sõpradega taas kokku saada ja teha just seda, mis meile meeldib,” ütles Gross. Kõige parem moodus vilistlaste mõtete teoks tegemisel on mittetulundusühing. MTÜ-le saab kõigi ettevõtmiste jaoks erinevatest kohtadest raha taotleda. Ühingu vahendusel avaneb parim viis näidata noortele seda, et kutseharidus on midagi väärt. „Kui palju toredaid ja tublisid inimesi on siit keskkonnast kasvanud! Seda väärtust tuleb hinnata,” lausus Gross kõige olulisema sõnumi ja tuli ajas veidi lähemale.

andrus-aruaas-arutluse-keskel

Andrus Aruaas arutluse keskel

Vähem kui kuu aega tagasi käis Andrus Aruaas Pärnu Kutsehariduskeskuses vilistlaste kavatsusest teada andmas ja juhtkonnalt nõusolekut küsimas. Aruaas küsis kas vilistlased võivad koguneda Tihemetsas ja alustada seltsi tegevust. Juhtkonna hoiak osutus väga soosivaks ja lubati mitmesugust mitterahalist abi. Nii võivad vilistlased kasutada kutsehariduskeskuse kodulehe üht lehekülge vajaliku teabe edastamiseks, lubati ka suhtekorraldaja abi meediaga lävimisel. Vilistlased tohivad kooskäimisteks kasutada Tihemetsa mõisahoone ruume ilma rendiraha maksmata. Seegi on suur toetus.

sisevaadejahitrofeesaali-nurksaali-aknad

Edasine asjade käik on nüüd juba vilistlase endi kätes. Kiirele infolevikule on saadud hulgaliselt positiivset tagasisidet. Tervitusi on tulnud isegi mitmetest välisriikidest. „Seda suurem on täna meil kohustus läbi lugeda ja vaagida kõiki ettevalmistatud pabereid, et tööga saaks korrektselt alustatud, mingil hetkel ka notari juures kinnitatud ja äriregistrisse kantud,” tunnistas Gross, et suur toetajaskond kutsub veelgi innukamalt tegutsema. Hästi kiire on asjaajamisega just projektide esitamise tõttu. Aega kaotamata peab tegutsema ka seepärast, et kuue kuu pärast võiks juba olla uus vilistlaste kokkutulek. Kooli tegevuse algusest möödub 85 aastat. Leitakse, et seda sündmust tuleb väärikalt tähistada. „Lõvid said juba uued kuued selga. Neilt võeti 7 nahka maha, raviti sisikonda ja tõmmati uus kuld peale. Praegu nad talvituvad kenasti puuris, et läige pealt ära ei läheks. Saalis on toimunud remont, vana aulat enam ei ole. Kõrvalt on raamatukogu ära kolinud teistesse ruumidesse. Endised mõisnike tööruumid on vabad. Iga päev on meil restauraatorid majas,” jagas eestvedamise innukas asjaajaja kohaletulnuile teateid viimastest tegemistest. Detsembrikuu Maakodu numbris on reustareerimise pool hästi lahti kirjutatud, millega saab iga huviline põhjalikumalt tutvuda. Terve hulk projekte on rahastamisel, kaasaarvatud peahoone fassaad, lisaks siseruumid. Fuajee ja saali uksed on restaureerimisel. Igaüks maksab ca 7 tuhat krooni. Üks uks sai just reede õhtuks ette. Järgmine uks ootab oma järge.

akna-allkuno-erkmann-ja-toomas-asi

Tegevusvaldkondi on majas mitmesuguseid, kahjuks ka negatiivseid ilminguid. „Negatiivne on autotehnika lahkumine,” nentis Gross, kes siiski leiab halva asja juures üles parema poole. „Hea, et alles on jäänud metsandus ja aiandus. Aianduses lõpetab järgmisel nädalal kolmas lend. Võite kõigi sõprade hulgas reklaami teha, et Tihemetsa õpetab aiandust ja metsandust,” ei varja Tihemetsa patrioot oma rõõmu, kellelt kuuleb, et õppetöö toimub rohkem küll täiskasvanutele. Kõikvõimalikud koolitused ja kursused tulevad üle riigi Tihemetsa kokku. Kui otsitakse koolitusruume, siis Tihemetsa kunagises mõisahoones on need olemas. „Elu ei jää seisma, elu areneb kõigele vaatamata edasi, mis siis, et veidi küll teises suunas,” ei lase Gross minoorsetel nootidel liialt kõlada vaid vaatab optimistlikus meeleolus ettepoole.

pohikirja-arutelumottepingutus

85 aasta jooksul on Tihemetsas kutsehariduse omandanud 8614 õpilast. Kõigil on konkreetne mälestus selle paigaga. Mälestuse killud on laiali, aga suvistel kokkutulekutel kogutakse need toredate juttudega uuesti kokku. Siin on tubli kool, siit võrsuvad tublid inimesed, kes saavad oma elus hakkama. Teine põhjus on kindlasti neis õpetajates, kes on siin õpetanud ja keda hea sõnaga meenutatakse. Tänane õpilane näeb, et ta ei ole tulnud tühja koha peale. Siin on kultuurikiht all, siin on õpetamise traditsioonid ja selle edasi kandmisel on õpetajad teinud suurt tööd. See ei tohi ära roostetada. Kolmas on paikkondlik areng. „Hoolimata sellest, et kooli nimetust enam viimased kuus aastat ei ole, pole Tihemetsa kaardilt kuhugile kadunud. Kõigil on nostalgiline mälestus selle kohaga. Kellel on tantsupartner, kes on siin õppinud, kes toob ka oma lapsi ja lapselapsi siia,” jätkas Gross südikalt.

malestuskivivaade-parkituttavad-vaatedvaade-koridori-aknast

Viimasel kokkutulekul tuli kohale 2000 vilistlast, mistõttu opereeriti päris suurte rahadega. Purskkaevgi sai renoveeritud vilistlaste kogutud rahaga ja osa summast jäi ka lõvide rekonstrueerimiseks. Meele teeb heaks teadmine, et vilistlastest on Tihemetsa midagi maha jäänud. Tuleviku mõtted on märksa suuremad. Endiste tühjalt seisvate ühiselamute asemele tahetakse rajada vilistlaste park. Mahalammutamise järel saaks iga vilistlane istutada sinna oma puu, võibolla teha hiljem ka isikliku pingi.

mehed-nurgasvilistlased

Andrus Aruaas täiendab praeguse õpetaja jutuajamist omapoolse olulise mõttega. „Tähtsaks tuleb pidada väga pika aja jooksul kujunenud aura säilitamist. Siit on tohutu palju inimesi Eestimaa põllumajandusse suundunud, lõpetajaid on läinud igasse valdkonda. Omal ajal andsid nad põllumajanduse arengusse heal tasemel kindla seltskonna,” rääkis Aruaas veenvate sõnadega sellest, miks tahetakse siia ikka ja jälle tagasi tulla ja meenutades vaadata paika, kust on välja tuldud. Kokkusaamiste traditsioon nii nagu see oli 80-datel või 90-datel, peab kestma tulevikuski, et säilitada ajalugu.

aianduse-klassopetaja-toolaud-ainadnuse-klassis

„MTÜ juurde vajame ka nõukoda, et saaks endiste lõpetajate ja õpetajate kogemusi edasi anda. Anda nõu näiteks selles, mis vastaks tööandjate ootustele õpilaste ettevalmistamisel konkreetsete tööülesannete täitmisel. Nii saame abistada ja toetada kooli jätkusuutlikku tegevust,” on Aruaas MTÜ võimaluste paljususes kindel.

Kliki siia: Voltveti koolituskeskus

Jäta vastus