Blogi avalehel

Naaberriikide noorte ühislaagri lõpetamisel tunnustati kõiki osalejaid

August 14th, 2014

Euroopa Regionaalse Arengu Fondist rahastatud koostööprojekti “Ühist ajalugu taaselustades” raames korraldasid Eesti Sõjahaudade Hoolde Liit ja Läti Vennashaudade Komitee noortelaagri, mis algas 4. juunil Pärnu Alevi kalmistul Vabadussõja monumendi juures ja lõpetati eile piduliku tänamisega Pärnu Keskraamatukogus.

Tiina Tojak näitab viie läti neiu koostatud kavandit, mille järgi valmis rinnamärk

Mati Sutt kinkis kõigile laagri tööd korraldanud naistele roosi, pildil lätlanna Lelde Tikhere-Baltina

Laagris viibitud päevadel tehti rohkeid väljasõite Pärnumaa, Viljandimaa, Valgamaa, Võrumaa ja Tartumaa paikadesse, kus erinevad mälestised kandsid sõnumit vanavanemate sõdimistest I ja II maailmasõjas ning Vabadussõjas. Laagripäevadel tutvuti ka teistsuguste huviväärsustega, tehti sporti, harrastati isetegevust ja nauditi noorte omavahelist suhtlust.

Viire Talts tänab naljakalt sõnastatud iseloomustusega noorukeid

Laagri korraldusega tihedalt seotud Eesti Sõjahaudade Hoolde Liidu tegevdirektor Tiina Tojak, Jõõpre Põhikooli direktor Mati Sutt ja Pärnumaa Kutsehariduskeskuse õpetaja Viire Talts andsid noortele kaasa Tänukirjad. Lisaks neile tänati täiendavalt veel eriliselt 11 noort, kes paistsid silma mingis valdkonnas aktiivsema tegevusega. Noori tutvustati naljakalt sõnastatud iseloomustustega: Villem – haavatud musikaalne sõdurpoiss; Helen ja Carol – alati krips ja kraps kuperjanovlanna; Marie – õrn ja malbe Tuhkatriinu; Janis – šarmantne prints-sõdurpoiss; Arvi – alati abivalmis sõdurpoiss; Hendrik – staabi toalillede degusteerija; Inara – staabi toalillede degusteerijanna; Priit – jutulembene sõdurpoiss; Raivo – tragi, abivalmis soldat; Ranno – soldat-malemeister; Sander – kobe kopamees.

Aumärgi saanud Marko Šorin ja Gerli Tiido vahetavad muljeid möödunud laagripäevadest

Erilise tänu ja kiituse pälvisid viis läti neidu, kelle koostatud kavandi alusel valmis laagri mõtet selgitav rinnamärk ja mille omanikuks said kõik osalised.

Tiina Tojak andis Eesti Sõjahaudade Hoolde Liidu aumärgi neljale inimesele, kellel on erilisi teeneid selle ühenduse ees rohkem kui ainult lõppenud laagri töös. Aumärgi said Mati Sutt, Viire Talts, Gerli Tiido ja Marko Šorin.

Laager lõpetati ühise tordi söömisega

Sindi linnapea Marko Šorin ütles lühikeses sõnavõtus, et Sindi on ainus linn Eestis, mille juured asuvad Lätimaal. Kalevivabriku asula asutaja Johann Christoph Wöhrmann elas ja töötas Riias. Sellepärast oli ajaloohuvilisel linnapeal erakordselt heameel kohtuda eelmisel nädalal Sindis suure hulga läti noortega, kes esitasid küsimusi väikelinna elu-olu kohta tavatult elava huviga. Mati Sutt lisas juurde, et hilisemas vestluses noortega nimetati Sindit üheks põnevamaks paigaks, mida külastati. Et Sutt kõneles tõtt, seda kinnitas ka tugev aplaus linnapea aadressil. Ainsa negatiivse asjana meenutati seda, et ühtki kala ei õnnestunud konksu otsa meelitada.

 

Samal teemal:

Kolm päeva Eesti-Läti noorte ühislaagris

Eesti ja Läti noorte ühislaagri esimese päeva naelaks oli Lavassaare raudteel sõitmine

Eesti – Läti koostööprojektiga taaselustatakse ühist ajalugu

Anton Irve mälestuspäev Strenčis

Jäta vastus