Blogi avalehel

Mälestatakse riigivanemaid-riigipeasid

September 21st, 2014

Uudist on täiendatud

Tänavusel vastupanuvõitluse päeval, 22. septembril möödub 70 aastat Otto Tiefi valitsuse viimasest istungist Põgari palvemajas Läänemaal.

Heli Susi 22 septembril 2012 Tallinnas Metsakalmistul nimeta haudades puhkavatele Otto Tiefi valitsuse liikmetele ja kõrgetele riigiametnikele mälestusmärgi avamisel

Kell 10.30 toimub Tallinna Metsakalmistul Otto Tiefi valitsuse kenotaafi juures mälestustalitus, kus seitsme aastakümne tagust meenutavad elavad tunnistajad Agu Kull ja Heli Susi.

MTÜ Konstantin Pätsi Muuseumi korraldusel sõidetakse seejärel Läänemaale. Kirblas prof. Jüri Uluotsa kalmul antakse au toonasele riigipea kohusetäitjale ja valitsuse moodustajale. Edasi liigutakse Põgari palvemajja, kus laulab Ridala põhikooli lasteansambel.

Keskaegses Ridala kirikus süüdatakse küünlad.

Haapsalu Toomkirikus esineb kõnega Konstantin Pätsi Muuseumi esimees Trivimi Velliste ja EELK peapiiskop Andres Põder süütab 16 nimelist küünalt

Kell 18 algab Haapsalu Toomkirikus traditsiooniline Eesti riigivanemate mälestusjumalateenistus, kus EELK  peapiiskop Andres Põder süütab taas 16 nimelist küünalt – ühe iga manalas viibiva riigivanema-riigipea mälestuseks. Kõnelevad Lääne praostkonna praost assessor Tiit Salumäe ja K. Pätsi Muuseumi esimees Trivimi Velliste. Muusikaga teenivad organist Lia Salumäe, solist Martin Karu ja klaveril Sirje Kaasik.

Eesti Endiste Metsavendade Liidu (EEML) sekretär Heiki Magnus ja EEML juhatuse esimees Arnold Ojaste (endine metsavend, 14 aastat) Pildistatud Vigala Maarja kirkus, 2014 aasta Raplamaa ajaloopäeval Foto erakogust

Eesti Endiste Metsavendade Liidu (EEML) sekretär Heiki Magnus annab toomkirikus üle EEML III klassi teeneteristi EELK peapiiskopile Andres Põdrale. „Olen ammu oodanud seda päeva, et see teeneterist just Haapsalu toomkirikus üle anda. EEML on saanud aastate jooksul teha märkimisväärset koostööd luterliku kirikuga, korraldades mälestuspäevi, paigaldades mälestustahvleid metsavendadele ja kaitseliitlastele/ohvitseridele vastupanuvõitluse mälestuse jäädvustamiseks,“ ütles Heiki Magnus, kes on Läänemaal toimuva ajakava kokkuseadja. Heiki Magnus asetab Läänemaa rahva nimel ka maavalitsuse pärja Otto Tiefi kalmule.

Vastupanuvõitluse päeva ilmestavad liputoimkondade ja orkestrimuusikaga Kaitseliidu Tallinna ja Läänemaa malev. Läänemaal jagavad selgitusi ajaloolased Küllo Arjakas ja Mati Mandel.

Tänavu 14. augustil möödus Otto Tiefi sünnist Rapla kihelkonnas 125 aastat.

Samal teemal:

Trivimi Velliste vastupanuvõitluse päeva mälestuskõne

Riigivanemate mälestusjumalateenistusel kõneles Trivimi Velliste

Trivimi Velliste kõne Eliisabeti kirikus

Riigipeade mälestusjumalateenistus Narva Aleksandri Suurkirikus

Jäta vastus