Blogi avalehel

Karl Rammi sünnist möödus juulis 150 aastat

November 12th, 2014

Morsk nihutab vägilase jõuga mitmesaja kilose hauakivi alusele

Juubeliaastat silmaspidavalt korraldavad homme mitmed Sindi Linnavalitsuse allasutused nende linnaga seotud koolmeistri ja muusiku auks erinevaid ettevõtmisi.

Karl Rammi hauakivi kujundas, valmistas ja paigaldas kiviraidur Morsk

Karl Rammile pühendatud mitmesuguste sündmuste jada algab neljapäeva ennelõunal Pärnu Alevi kalmistul, kuhu mälestust vääriv mees maeti 95 aastat tagasi. Tema haud asub Budbergi kabeli kõrval, mille leiab hõlpsasti üles kui peaväravast sisenedes liigutakse Jutluse mäe suunas. Seniajani puudus suurmehe kalmul mälestuskivi. Täna paigaldab kiviraidur Morsk ise oma töö hauaplatsile ja homme algusega kell 10.30 toimub mälestuskivi avamise talitus. Kuna Tahkuranna vald on lubanud mälestuskivi paigaldamist toetada paarisaja euroga, siis jääb Sindi linna kui tellija tasuda 900 eurot.

Tund aega hiljem kogunetakse Sindi Muuseumisse, kus saab tutvuda Karl Rammi meenutava näitusega. Tegemist on kahe koguga: „Ramm 150“ ja „Sindi laulukoorid“. Sindi Muuseumi juhataja sõnul jättis Karl Ramm sügava jälje Sindi muusikalukku, kuigi ta töötas selles töölisasulas kõigest 9 aastat.

Liim alusplaadile

Rahva südamesse läks Karl Ramm eelkõige populaarse mõisnikevastase laulu “Õrn ööbik, kuhu tõttad sa” viisi autorina. Koolmeister tegi vabriku direktorile ettepaneku asutada kohalik pasunakoor. Koolipoistest moodustas ta 40-liikmelise pasunakoori. Samuti juhatas Karl Ramm Sindis ka mees- ja segakoori. Tema asutatud on ka Eesti esimene spetsiaalne muusikaklass. Sellepärast kannabki Sindi muusikakool Karl Rammi nime.

Lõigatud murumätastega antakse pinnasele endine väljanägemine

Pool tundi pärast keskpäeva avatakse Sindi Gümnaasiumi aulas ajalookonverents “Karl Rammi elutee jälgedes”. Samas esitleb Raik-Hiio Mikelsaar raamatut “Õrn ööbik”.

Viimistlevad rehatõmbed

Sindiga seotud isikutele pühendatud ajalookonverentsid on Sindi Gümnaasiumis saanud heaks traditsiooniks. Varem on peetud 5 sarnast konverentsi:
- riigitegelane Kaarel Liidak;
- riigitegelane, Tartu Rahu delegatsiooni liige Julius Seljamaa;
- Eesti metsandusteaduse alusepanija Andres Mathiesen ning eksiilvalitsuse minister ja Nõmme Valitsuse Vabariigi President Mihkel Matiesen;
- muusik Jüri Dmitrjev;
- olümpiasportlane Aleksander Kask.

Karl Rammile pühendatud päev lõpetatakse loomeõhtuga Karl Rammi nimelises Sindi Muusikakoolis.

Jäta vastus