Blogi avalehel

Pärnule kingiti Gustav Fabergé pronkskuju

January 5th, 2015

uudist täiendatud 8. jaanuaril

Laupäeval, 3. jaanuari hilisõhtuses tormituules avati kontserdimaja ja muuseumi vahelt kulgeva Aida tänava ääres Pärnust pärit juveliiri ja maailmakuulsa juveelifirma Fabergé asutaja Gustav Fabergé pronkskuju. Skulptor Jevgeni Burkovi loodud monumendi kinkis Pärnu linnale Eesti juurtega Alexander Tenzo, kes on Peterburi juveelimaja Tenzo Jewellery House omanik.

  

Gustav Fabergé pronkskuju Pärnus, taiese looja Jevgeni Burkov

Pärnu koolinoored puhkavad jalga Gustav Fabergé seltsis

Samal õhtul kaunistas erakordset sündmust Pärnu Kontserdimaja suures saalis toimunud ajalooliselt kordumatu ja suurejooneline Fabergé ball, mille korraldas Pärnu Fabergé selts. Esmakordselt Baltikumis peetud Fabergé balli juhtisid balli korraldamise ja monumendi rajamise eestvedajad Tiina Ojaste ja Toomas Kuter. Pärnu Linnaorkestrit juhatas Erki Pehk. Kaastegevad olid solistid, pianistid, ansamblid, tantsijad, muusikud ja artistid Eestist, Venemaalt, Ameerika Ühendriikidest, Austriast, Katarist, Šveitsist, Saksamaalt, Itaaliast, Liibanonist, Prantsusmaalt, Armeeniast, Aserbaidžaanist, Ukrainast, Valgevenest, Hiinast, Leedust ja Poolast – kokku 17 riigist.

Peaesinejana laulis Milano La Scala kauaaegne primadonna Denia Mazzola Gavazzeni. Ballil viibivat seltskonda üllatas Helsingis resideeriv Indoneesia Vabariigi suursaadik ühes oma kaaskonnaga. Eestist oli rohkete esinejate seas esisopran Heli Veskus, samuti Erkki Otsman, aga ka Eesti-Armeenia muusikud Andranik ja Hambardzum Kechek. Balli kava koostas Toomas Kuter.

Mõned aastad tagasi Tiina Ojaste algatusel Pärnus loodud juveliiride peret tutvustav Fabergé selts leidis sidemed perekonna järeltulijate ja Fabergé uurijatega terves maailmas. Monumendi avamise ja balliga tipnesid mullu märtsis Pärnus alanud Gustav Fabergé 200. sünniaastapäeva tähistamise pidustused.

Kontserdimaja galeriides ja jalutussaalides näevad külastajad juba detsembri algusest Tiina Ojaste maale, millest üks osa on saanud inspiratsiooni Fabergé munadest. Väljapanekul näeb müstilisi maastikke ja naisefiguure. Soovitav on vaadata maali lihavõttemunaga vürstinnast. Seda maalides süvenes Ojaste huvi Fabergé vastu ja järgnes seltsi loomine. “Siin- ja sealpool piiri” on Pärnus kunstniku suuremaid isikunäitusi, mis jääb avatuks jaanuari lõpuni.

*

Teisipäeval, 6. jaanuaril paigaldati pronksist Gustav Fabergé kuju ja toolide ette ka laud, millel tindipott.

  

Samal teemal:

Kaks päeva Pärnus pühendatud Fabergé kunstile

Jäta vastus