Blogi avalehel

95 aastat relvarahu algusest

January 2nd, 2015

3. jaanuaril kell 10.30 möödub 95 aastat hetkest, mil Eesti – Nõukogude Venemaa rindel vaikisid relvad. Eesti oli ohvrite hinnaga kindlustanud endale riigina püsimajäämise. Vabadussõja lahinguväljadel oli langenud üle kahe tuhande mehe, haavadesse-haigustesse suri teist sama palju. Ühtekokku kaotas Eesti üle kuue tuhande mehe surnuna, haavatuid oli kaksteist tuhat.

 Sindi kiriku kell heliseb  3. jaanuaril samuti koos paljude teiste kogudustega

Anti välja 3224 vabaduse risti, neist 2077 Eesti kodanikele, välismaalastest enim inglastele ja soomlastele. Sõjale järgnenud kahe aastakümne jooksul püstitati 170 peamiselt kihelkondlikku mälestusmärki, millest kaheksa elasid ime kombel üle N. Liidu okupatsiooni.

Kakskümmend viis aastat tagasi taastas Eesti Muinsuskaitse Selts relvarahu mälestushetke pühitsemise avalikult. 3. jaanuaril 1990 kell 10.30 saatis Eesti Raadio eetrisse vastava märguande, trammid ja trollid jäid seisma. Sestsaadik on mälestushetke peetud igal aastal.

Kutsume Vabadussõjas võidelnute mälestuspäeval 3. jaanuaril kogu Eesti rahvast, s.h. riigi- ja kohaliku omavalitsuse asutusi, kogudusi, seltse ning kõiki kaaskodanikke kell 10.30 minutiks peatuma – kuulatama kirikukellade helinat, et anda au nendele, kelle ohvrimeelsus tegi võimalikuks meie oma riigi.

Süüdakem küünlad kõikide Vabadussõja ausammaste juures üle terve riigi, aga ka kodudes! Kandkem sel päeval rinnas sinimustvalgeid värve – linti, rosetti või lipumärki. Heisakem hoonetel ja sõidukeil sinimustvalged lipud!

Tallinnas Võidusamba jalamil on üles rivistatud aukompanii. Kõlavad signaalid „Head ööd!“ ja „Äratus!“ Sõnavõttudega esinevad kaitseminister Sven Mikser ja Reaalkooli õpilane Katariina Päts. Vaimulikule palvele, mille peab EELK peapiiskopi kohusetäitja Einar Soone, järgneb pärgade asetamine.

Kõik on oodatud!

Eesti Lipu Selts

Eesti Muinsuskaitse Selts

Kindral Johan Laidoneri Selts

MTÜ Konstantin Pätsi Muuseum

SA Jaan Poska Mälestusfond

Samal teemal:

Vaherahu aastapäeva tähistati Sindis ühiselt kahe omavalitsusega

Sindis meenutati 3. jaanuari ajaloolist tähtsust

Sindis tähistati Vabadussõjas võidelnute mälestuspäeva

 

Jäta vastus