Blogi avalehel

Lasteraamatupäeval viibiti paberi võlumaailmas

March 21st, 2015

Kevade esimesel päeval tähistati Sindi Linnaraamatukogus viiendat lasteraamatupäeva, mida aitas sisustada Pärnu käsitöömeister ja koolitaja Leelo Paks.

Leelo Paks

Merilin Haasma

Ilusaks tavaks kujunenud kombel kutsuti ka tänavu lasteraamatupäevale kõige suurema lugemishuviga lapsed, kes möödunud aastal teistest sagedamini raamatukogu külastasid. Kutsutud oli 19 last koos oma vanematega. Kõigil viiel korral on kutsutuist kohal viibinud Merilin Haasma. Traditsioonilisel viisil kingiti tublidele lugejatele seegi kord raamat. Olenevalt vanusest saadi kingiks kas „Hanna ja Aleksi lood“ või „Armastusega fännidelt“. Lapsi austasid raamatukogu lasteosakonna vanemraamatukoguhoidja Rita Raudsepp ja direktor Ene Michelis, keda ennastki eelmisel kuul tunnustati Sindi linnas aasta 2014 „Parim kultuuritegelane“ aunimetusega.

Tubli lugeja tänamine raamatuga

Michelis tuletas meelde lasteraamatupäevade ettevõtmisi aastatel 2014, 2013, 2012 ja 2011 ja selgitas, et tegemist on Rahvusvahelise Noorsookirjanduse Nõukogu ja selle rahvuslike sektsioonide poolt tähistatava rahvusvahelise lasteraamatupäevaga, mida alates 1967. aastast peetakse Hans Christian Anderseni sünniaastapäeval, 2. aprillil. Sindi Linnaraamatukogu korraldas taas sel puhul joonistusvõistluse. „Hans Christian Anderseni muinasjutumaailma“ teemal joonistasid Sindi Gümnaasiumi ja lasteaia lapsed. Praegu on õigeaegselt laekunud töödest valminud näitust võimalik kõigil vaadata.

Väga süvenenult postkaarti valmistamas

Kuna kevade saabumise ööl sündis korralik vingerpuss ja eelnevad suhteliselt soojad ilmad vahetusid hommikuks mõõdukaks lumesajuks, siis luges Raudsepp päevakohase luuletuse. Värsiraamatus „Padjasõda“ on tore luuletus „Lumikelluke ja külmataat“, milles Heiki Vilep ütleb muuhulgas: „Külmataat veel öösel püüdis / ülevõimu võtta, / jäätas trepid, laotas härma, / tahkeks tõmbas mätta.“

Tordi söömise aeg

Eelmistel aastatel on lapsed lasteraamatupäeval joonistanud lemmikkirjanike loomingu põhjal pilte, mis seejärel raamatuks köideti. Sedakorda ei joonistatud ja pildikeste asemel valmistati kaarte liimi, kääride ja varem ettevalmistatud kaunistuste abil. Tööd juhendas Leelo Paks, kes igapäevast tööd teeb sekretäri ametis Pärnu Vene Gümnaasiumis, aga juba neljandat aastat harrastab erilise pühendumusega käsitööd.

Rita Raudsepp ja Ene Michelis lõikavad tähtpäeva torti

Leelo ei tee käsitööd mitte ainult enda rõõmuks. Ta on koolitaja, kes andis 2013. aastal trükki raamatu „Paberi võlumaailm“, mille abil võib ise õppida tegema lihtsaid järjehoidjaid, külmikumagneteid ja kingikarpe, samuti keerukamaid šokolaaditaskuga kaarte, teekarpe ja albumeid. Juba aprillis tahab ta trükki toimetada järgmise raamatu ja praegu otsib sellele sobivat nime. Leelo ütles, et meisterdamine võlub ühtviisi nii lapsi kui täiskasvanuid. Papist ja paberist meisterdamist on ta õpetanud sadadele huvilistele. Leelo sõnul kuulub tema sümpaatia romantilisele vintage-stiilile, mis andvat tööle erilise kauniduse. Lasteraamatupäevale kogunenud lapsed kasutasid kaartide valmistamisel samuti mõningaid vintage-stiilile omaseid jooni.

Joonistusvõistluse “Hans Christian Anderseni muinasjutumaailm” taustal ühispildistamine

Samal teemal:

Sindis loetakse, valmistatakse ja süüakse raamatuid

Suuremad väiksed lugejad kohtusid Onu Ööbikuga

Lapsed 30 ja pluss Sindi raamatukogu vastuvõtul

Kohtumine lugejatega 50 ja enam

Jäta vastus