Blogi avalehel

Pärnus meenutati 13. jaanuarit Leedu ajaloos

February 18th, 2010

Täna võis Pärnu Kolledžis näha dokumentaalfilmi „13. jaanuar“, mis räägib Vilniuse teletorni ründamisest 1991.aastal. Filmi juhatas sisse ja tõlkis Danute Sirijos Giraite, kes on olnud terve Leedu nädala kordaminekul asendamatuks abiks.

danute-sirijois-giraite

Danute Sirijois Giraite

Ööl vastu pühapäeva, 13. jaanuaril toimus Leedu Vabariigi pealinnas sõjaväeline operatsioon, milles osalesid Moskva KGB eriüksuse Alfa liikmed, OMONi võitlejad ja Pihkva õhudessantväelased. Viimaseid nimetas Danute eriväljaõppega mõrvariteks. Nimetatud üksused vallutasid Valgevenest ja Kaliningradist toodud soomustransportööride ning tankide toetusel Vilniuse tele- ja raadiokomitee, samuti raadiokeskuse ja teletorni.
Teletorni kaitsele kogunenud 5000 inimesest tapeti kohapeal 12 inimest, kaks raskelt vigastatut surid hiljem. Üldse vigastati Danute sõnul umbes poolt tuhandet inimest, kellest väga paljud jäidki eluks ajaks invaliidideks. Otsene rahva terroriseerimine algas juba varem, kui ühe tanki roomikuga sõideti sihilikult vastassuunavööndisse üle sõiduauto, et surmata lihtne inimene.
Kõik tulirelvahaavad tekitati Kalašnikovi automaatidega (5,45 mm). Tulistati peade kohal ja jalgadesse. Jaanuari lõpuni jätkasid NSV Liidu sõjaväelased vägivallatsemist öistes Leedu asulates ja teedel, kus otsiti läbi, mõnitati, alandati ja peksti kodanikke.
vilniuse-teletorn1Leedu rahvas elas läbi tragöödia, millest meie, eestlased, õnnekombel pääsesime. Täna, kui istusin Pärnu Kolledži 100 kohalises auditooriumis nende kaheksa inimese hulgas, kes tulid tunnistama Vene riigi poliitikute poolt vallapäästetud terroristlikku kuritegu, tundsin sügavat piinlikkust Danute Sirijos Giraite ees. See dokumentaalfilm polnud Terminaatori taoline kassafilm, millele miljonid tormi jooksevad vaid tükike elust enesest meie kõrvalt lähiminevikust – meie lähimate naabrite keskel. Ja kui vähe me sellest hoolime kuna juhuslikult jäime ise puutumata.

Ometi võib kõik iga hetk taas korduda seni kuni Venemaa pole kahetsenud riiklikult tasandilt juhitud surmavat vägivalda. Seepärast võiks näiteks gümnaasiumiealistele noortele ja üliõpilastele olla taoline elav dokument lausa kohustuslikuks õppefilmiks, et pealekasvav noorus ei võtaks üürikest rahuaega kui iseenesest mõistetava igikestvusena. Vabaduse eest tuleb iga päev uuesti ja uuesti seista nagu seda hiljuti riigikogu riigikaitsekomisjoni ja Balti Assamblee liige Trivimi Velliste Sindi Gümnaasiumi õpilastele meenutas.

kaadreid-filmistkaadreid-filmist2kaadreid-filmist3kaadreid-filmist4kaadreid-filmist5kaadreid-filmist6kaadreid-filmist7kaadreid-filmist8
Olgu siinkohal austusest leedu rahva vastu uuesti meenutatud nende inimeste nimed, kes 1991. aasta 13. jaanuaril langesid Vilniuse teletorni kaitsel:
• Loreta Asanaviciute (sünd. 1967), õmblejanna, temast sõideti tankiroomikutega üle;
• Virginijus Druskis (1969), üliõpilane, kuulihaav rindkeres;
• Darius Gerbutavicius (1973), üliõpilane, kuulihaavad rindkeres, puusas ja paremas põlves;
• Rolandas Jankauskas (1969), üliõpilane, temast sõideti tankiroomikutega üle;
• Rimantas Juknevicius (1966), Kodukaitse vanem, kuulihaav rindkeres;
• Alvydas Kanapinskas (1952), tööline, plahvatuse tagajärjel vigastused kopsudes ja rindkeres;
• Algimantas Petras Kavoliukas (1939), tööline, temast sõideti veoautoga üle;
• Vidas Maciulevicius (1966), lukksepp, kuulihaav kaelas;
• Titas Masiulis (1962), teletorni kaitsja Kaunasest, kaks kuulihaava rindkeres;
• Alvydas Matulka (1960), teletorni kaitsja Rokiskisest, kuulihaav;
• Apolinaras Juozas Povilaitis (1937), tööline, kuulihaav;
• Ignas Šimulionis (1973), üliõpilane, kuulihaav peas;
• Vytautas Vaitkus (1943), torulukksepp, kaks kuulihaava rindkeres;
• Vytautas Koncevičius (1941), müüja, kuulihaav.

Üks vastus “Pärnus meenutati 13. jaanuarit Leedu ajaloos”

  1. Pärnumaa » Blog Archive » Meenutame tänast päeva 20 aastat tagasi Vilniuses:

    [...] Pärnus meenutati 13. jaanuarit Leedu ajaloos [...]

Jäta vastus