Blogi avalehel

Sindi aasta inimene 2009 on Juhannes Kask

February 24th, 2010

sindi-aasta-inimene-juhannes-kask

Juhannes Kask oli aukülaline 23. veebruaril Sindi Seltsimajas toimunud Eesti Vabariigi 92. aastapäevale pühendatud kontsertaktusel, kus Sindi Linnavolikogu esimees Aleksander Kask ja Sindi linnapea Anu Vassvik andsid talle üle Sindi aasta inimene 2009 austava nimetuse.

Teenekas Pärnumaa tõstespordi veteran, rahvusvaheline 2. kategooria kohtunik, Pärnumaa spordiajaloo seltsi esimees ja väga paljude muude tiitlitega nimetatav Heldor Käärats ei saanud viibida aatemehele osutatud auavalduse tseremoonia juures, kuid ta palus tingimata anda edasi omapoolse tervituse avaliku sõna vahendusel.

Fotol: Eesti Vabariigi aastapäeva eelõhtul Sindi linna aasta inimese tiitliga pärjatud Juhannes Kask.

Foto autor: Helen Parmen

Tema teisi fotosid näeb siia klikkides

Heldor Kääratsilt saadud kirjast loeme

juhannes-kask-spordisaalis

Juhannes Kask spordisaalis

Kui helistada Juhannesele õhtul kas kella kuuest, seitsmest või kaheksast, võtab toru abikaasa Mare ja ütleb: „Ei Juhanit pole veel kodus, Juhan on võimlas!” Lisaks sellele on Juhannes tuntud, nõutud ja ja tunnustatud tõstespordi kohtunik. Nii on teda kahel viimasel aastal tunnistatud vabariigi parimaks tõstespordi kohtunikuks. Ta on olnud vabariikliku kategooria kohtunik alates 1983. aastast.

Esmakordselt kohtusin Juhannesega 53 aastat tagasi kui me võistlesime koos Pärnu linna meistrivõistlustel. Juhannes tuli järjekordselt Pärnu linna meistriks kergkaalus 67,5 kg. Samadel võistlustel tutvusin ka tema isaga. Saime kuidagi lähedasteks ja meie sõprus kestis kuni Aleksandri surmani 1964. a. märtsis.

juhannes-kask-vasakult-teine

Ajalooline foto: Juhannes Kask vasakult teine

Juhannesega olen käinud ühte jalga üle poole sajandi. Oli see siis võistluspõrandal kangi sikutades või põranda kõrval kohut mõistes. Kui Sindi SK „Kalju” käivitas 2000. a. olümpiaatleedi Aleksander Kase nimelised mälestusvõistlused, siis on kõigil neil võistlustel olnud Juhannes peakohtunik. Ise olen aga kõigil neil võistlustel tegutsenud kohtunikuna.

Juhannes on aatemees, kellele sport pole kunagi olnud elatise teenimise vahend. Kõike on ta teinud palgatöö ja pereelu kõrvalt.

Kõrvaltvaataja tähelepanekuid

Olen püüdnud mitmel korral erinevatel teemadel juttu alustada. Sõnaahta mehega pole kerge palju rääkida. Siiski elavneb mõttearendus spordist kõneldes. Täiesti avatuks muutub Juhan aga alles siis kui ta saab rääkida nendest noortest, kellega päev päeva kõrval toimuvad treeningud.

Allpool on tehtud mõned fotod noorsportlastest, kes on saavutanud nimetamisväärseid tulemusi aga ka päris algajaist.

andres-vaet2maarika-buhtaastal-1990-sundinud-ja-nooremad

Fotodel; 1) Andres Vaet; 2) Maarika Buht; 3) Marko Buht; 4) Aastal 1990 sündinud ja nooremad

joosep-roots-dorydas-bacys-karl-gurko

Fotol: Joosep Roots, Dorydas Bačys ja Karl Gurko tulid kõik Jõhvi valla lahtistel meistrivõistlustel 3. kohale


Samal teemal:

Juhannes Kask on Sindi linna aasta inimene

Sindis on tõstesport heal järjel

Sindis peeti Aleksander Kase 10. mälestusvõistlus tõstmises

Jäta vastus