Blogi avalehel

Maire Aunaste: „Tahan olla originaalne!”

March 7th, 2010
maire-aunaste-sindi-seltsimajas

Maire Aunaste Sindi Seltsimajas

Maire Aunaste üllatus siiralt kui astus Sindi Seltsimajas üle ukseläve väikesesse saali, kus teda ootas umbes 70 inimese ümber.
Kui näiteks rahvusvaheliselt tuntud Akordioniduo Expressiya esinejad Iryna Kalenchyts ja Aliaksei Darahanau või sama hea tasemega tšellokvartett C-JAM on toonud kolm korda vähem kuulajaid kokku, siis taoline rahvahulk valmistas ootamatust ka seltsimaja juhatajale. Priit Kask arvas tunnustavalt, et tulemuses on kindlasti oma osa ka Sindi Linnaraamatukogu juhatajal, kes otsepöördumistega inimesi kohale kutsus. Viimastel kuudel on positiivse märgina silma paistnud, et kultuuriüritustele hakkavad tulema needki inimesed, keda paari aasta kestel pole samaväärsetel tegemistel võibolla üldsegi kohanud. Väga tervitatav on kindlasti seegi, et uus linnapea on leidnud koos mõttekaaslastega oma ametisse astumise järel sagedasti tee Sindi kultuurisündmuste juurde.

„Soovin olla originaalne,” ütles Maire midagi, mida ta ilmselt on loendamatutel kordadel ka varem rääkinud. Kuna ma pole tema artikleid peaaegu üldse lugenud ega kordagi ühtki kolmest raamatust käes hoidnud, siis oli tänane mõnekümne minut pikkune vahetu kohtumine igas mõttes esmakordne. Küll olen loendamatutel juhtudel olnud naelutatud teleri ekraani ette, sest Maire poolt ettevalmistatud saated püüavad vaatajaid vaieldamatult väga hea teostuse tõttu. Siiski erineb inimene köitva ülesehitusega telesaates oluliselt sellest, mida ta ettevalmistamatult oma loomulikus enesetäiuses tavaelus välja elab.

Usun, et täna võisid Maire loomulikku iseolemist tabada kõik kohtumisele tulnud inimesed. Maire rääkis, et alustas artiklite kirjutamisega alles 38. aastaselt. Miks nii? Loomulik olnuks oodata hoogsat sulelendu juba ajakirjanduse õppimise ajal või vähemalt peale ülikooli lõpetamist. Mis teistele võib näida enesest mõistetavana, ei pruugi kaugeltki ühilduda Maire taotlusega. Kartes, et ei suuda kirjasõnas midagi sellist lisada, mida keegi teine pole juba varem öelnud, sundis kõrge kriitikameelega Mairet kirjutamise tahet mahasuruma. Mõtlesin teda kuulates, et olen ka ise korduvalt soovinud olla originaalsuses selgelt teistest eristuv. Ometi peame leppima aastatuhandeid tagasi kirjutatuga: midagi pole uut päikese all. Nõnda tuleb vist meil kõigil elada ikkagi selles teadmises, et oleme ühes või teises asjas oma inimliku loomuse poolest lausa vastikult ühesugused.

Umbes sama tõdemust on palju maailmas ringi käinud Mairegi kogenud. Ta tõi näiteid Ameerikast ja mujalt maailmakaartest. Usun, et tema kogemused pole petnud kui näeb eri rassidest ja kultuuridest inimesi nende põhiolemuses sarnastena. Keskse märksõnana nimetas Maire inimese egot, mida ühed soovivad välise kestaga rohkem katta, teised on vähe avalamad ega püüa sedavõrd oma egot varjata. Näib, et Maire ei pea vajalikuks oma egot varjata, pigem isegi rõhutab seda. Vast selles ongi tal õnnestunud teatud originaalsust saavutada, et ei varja seda, mis on ka teistel samal viisil täiesti omal kohal olemas, aga siiski peavad tarvilikuks eitada või vähemalt vaikides eneseteada jätta.

Osava katsega näitas ta kuulajatele kui kiivalt püütakse teatud soov-harjumusi kaaslaste eest varjata ehkki enamik teisigi inimesi toimivad samasuguselt. Küsimusele, kui paljud meist vaatavad Võsapetsi saateid, tõstis käe kõigest viis inimest. Sellise tulemuse tõepärasuses jäi Maire sügavalt kahtlema ja julges avaldada seisukohta, et tegelikult vaatab Võsa Peetri saateid vähemalt kolm korda rohkem inimesi. Miks paljud ei julge tunnistada, et nimetatud saade huvi pakub? Küllap sellepärast, et see reedab midagi nende inimeste endi olemusest, mida soovitakse salata.

Ometi pole Maire puhul tegu labase striptiisiga. Ta avab oma egot oskuslikult sedavõrd kuidas see on talle endale kasulik ja jätab eneseväärikuse kõrgele tasandile alles. Pildistamisel sai korraga selgeks, et talle on olulisem see kuidas ta ise soovib end näidata, mitte see kuidas fotograaf läbi objektiivi inimest näeb. Selles osas ei suuda ta millegi poolest teistest naistest erineda, sest kõigile endast lugupidavatele naistele on nende isiklik välimus sama ülioluline nagu nende kõrge eneseväärikus, millega peavad mehed vastuvaidlematult arvestama.

Väga kasulik õppetund Maire klassis. Tänan! Ja head saabuvat naistepäeva tugevale õrnaloomuga naisperele!

Samal teemal:

Maire Aunaste kohtub pühapäeval Sindi lugejatega

Üks vastus “Maire Aunaste: „Tahan olla originaalne!””

  1. naine:

    Härra Saard Te käitusite sellel kultuuri üritusel väga imelikult, segades kohale tulnud kuulajaid ja ka proua Aunastet korduvalt.Jäi mulje nagu oleks ka kloun üritusele kutsutud ja rahavas naeris valjult. Nüüd on teada kust kohast saab klouni tellida . Edu Teile!

Jäta vastus